Scherptediepte
Een veel gehoorde uitdrukking in de fotografie is SCHERPTEDIEPTE, maar wat is dat nu eigenlijk ?
Het voornaamste doel van scherptediepte is om diepte in je foto te brengen en de kijker te laten zien waar de aandacht op ligt of moet liggen.. Oftewel om van “vlakke” foto’s interessante plaatjes te maken.
Scherptediepte wordt voornamelijk bepaald door het diafragma. “Het gat in je objectief” die je groter en kleiner kan maken.
In een eerder stukje (Belichtingsdriehoek) heb ik beschreven dat het diafragma in eerste instantie je belichting bepaald. Hoe groter het gat, hoe meer licht er op de sensor valt en hoe kleiner het gat hoe minder licht er op de sensor valt.
Het diafragma wordt genoteerd als volgt: f/2.8, f/8.0 of f/16.0.
Zoals je hierboven ziet, zijn er een aantal diafragma-waarden op een rijtje gezet. Je zal zien dat op jouw camera er nog veel meer waarden zijn in te stellen.
De waarden die je hierboven ziet, zijn die waarden met een hele f-stop. Dit betekent dat wanneer je bijv. van f/4 naar f/5.6 gaat dit een halvering van de hoeveelheid licht tot resultaat heeft.
Voordat je met scherptediepte aan de gang gaat, is het goed te weten wat je diafragma nu precies is en wat het doet.
Hoe stel je nu precies het diafragma in ?
Probeer dat eens door je eigen camera in de zgn. A-stand (of Av op een Canon camera) te zetten. Niet te verwarren met de Automaat-stand.
Wanneer je jouw camera in de A-stand (of Av) zet, kan je met behulp van het draaiwieltje het diafragma instellen.
Probeer eens uit te vinden hoe groot het bereik is van je diafragma. Wat is het grootste en kleinste diafragma wat je kunt instellen ?
Het objectief bepaalt het grootste gat (kleinste getal).
Dus als je niet kleiner kunt instellen dan bijv. f/5.6, kijk dan eens aan de voorkant of zijkant van je objectief. Daar staan een aantal getallen.
In onderstaand voorbeeld zie je staan: 18-200mm 1:3.5-6.3
Dit betekent, dat wanneer je helemaal uitgezoomd bent, in dit geval 18mm, dat dan het grootste gat of kleinste getal, wat je in kan stellen f/3.5 is. Wanneer je nu helemaal inzoomt, in dit geval 200mm, dat dan het grootste gat of kleinste getal, wat je in kan stellen f/6.3 is.
Wat dit voor de scherptediepte betekent, zie je hieronder.
Stel je focusseert op het derde poppetje, dan zal bij f/4.0 het 3e t/m het 4e poppetje scherp zijn. De eerste twee poppetjes en de laatste twee poppetje zullen wazig zijn.
Wanneer je nu f/16.0 instelt wordt het scherptedieptegebied groter en zullen alle poppetjes scherp zijn. Nog een optisch gegeven is, dat 1/3 van de afstand vóór het scherpgestelde onderwerp t/m 2/3 na het scherpgestelde onderwerp scherp zal zijn. Dit vormt met elkaar het scherptedieptegebied.
Aan de hand van nog wat voorbeelden laat ik zien wat je met scherptediepte kan doen.
Zoals je ziet in bovenstaande foto zal door de vervaging de nadruk liggen op je onderwerp en verdwijnt de achtergrond.
Nog een paar voorbeelden van scherptediepte.
Wil je meer lezen Fotosemeins.nl
https://www.fotosemeins.nl/info/Blogs/Scherptediepte
Geen opmerkingen:
Een reactie posten