zaterdag 27 januari 2018

Vierkantfotograferen

Vierkantfotograferen

Vierkantfotograferen


Een vierkant beeldformaat met een aspectratio van 1:1 is o.a. zeer geschikt voor opnames met veel symmetrie en abstracte vormen, maar kan ook zeker gebruikt worden voor portretten en landschapsfoto’s.

N.B. Aspectratio is het verhouding tussen breedte en hoogte.

Een formaat van 30x20 cm geeft een verhouding van 30:20= 1,5.
De aspectratio is dus 1,5


Het vierkante formaat leent zich ook uitstekend voor landschapsfoto’s

Een foto komt (meestal) in een verhouding van 3:2 uit de camera. Daarom zie je dit formaat dan ook het meeste. Maar is dit wel altijd de beste keuze? Bedenk dat 3:2 behoorlijk langwerpig is en daarmee een sterke richting in de foto afdwingt. In liggende positie benadrukt het de breedte (weidsheid), in staande positie de hoogte. In een nog langgerektere verhouding wordt dit effect alleen maar sterker denk aan Panorama opname.
De tegenhanger van de rechthoekige formaten is vierkant. Een vierkante foto geeft geen richting aan een foto. Het gaat alleen om het onderwerp en hoe dat in je beeld is gepositioneerd. En geeft meer rust aan de opname.

Hoe stel je het formaat op je camera in?


Hoe stel je de beeldverhouding (beeldratio) in?
Vooraf:
-      Instellen van beeldratio op je camera. ?
Uit welke waarden je kunt kiezen hangt heel sterk af van het type camera. Bij sommige camera’s kan je alleen maar voor 3:2 op andere typen heb je de keuze uit 3:2, 16:9, 4:3 of 1:1 (vierkant).

Achteraf:
-      aanpassen van de ratio in bijv. Lightroom ?

Om het uitsnijd gereedschap te activeren klikt op het rechthoekje.
Wanneer je op het hangslotje klik, heb de mogelijkheid om je eigen verhouding in te stellen.
 

 

 Zoals je ziet, probeer zoveel mogelijk rekening te houden met het uiteindelijke formaat ivm je compositie.


Wat is het voordeel van vierkantfotograferen ?





Bovenstaand voorbeeld laat zien dat je een foto samen kan stellen met 9 vierkante foto’s. Het geheel geeft rust en symmetrie.

Geschiedenis van de aspectratio’s


In de beginjaren van de fotografie werd er al vierkant gefotografeerd (midden-formaat 6x6 cm en groot-formaat camera (10x10cm) en dat had alles te maken met de afmeting van de negatieven of sensor.
Later is dat formaat veranderd naar 36x24mm (de huidige full-frame afmeting)
De moderne digitale camera’s hebben rechthoekige sensoren bijv. 36x24mm of afgeleiden daarvan (APS-C of Micro 4/3(ratio 4:3))
Daarnaast kan je zelf instellen welke verhoudingen je foto’s moeten worden, afhankelijk van merk en type camera, kan je kiezen voor een aspect ratio van 3:2, 16:9, 4:3 of 1:1 (vierkant).

N.B. de informatie van de ratio wordt niet direct zichtbaar wanneer je opnames maakt in RAW. Deze informatie wordt wel in het bestand gezet waarmee je dan met Photoshop of Lightroom wel deze informatie te zien krijgt.
 

Wanneer deze instelling niet op je camera in te stellen is, moet je tijdens het maken van je opname wel rekening houden met het feit dat je eigenlijk later er een vierkante foto van wilt maken. Houdt dan wel rekening met je compositie.
Het bijsnijden kan op eenvoudige wijze in Lightroom gedaan worden (zie voorbeelden.

In fotografie maak je foto’s altijd in een bepaalde verhouding
Dit hoeven geen vaste verhoudingen te zijn. Je kunt naar believen altijd kiezen voor een andere beeldverhouding bijvoorbeeld 45:12 om maar even wat te noemen, maar wanneer je bijv. de hoogte wat hoger maakt zonder de breedte aan te passen trek je de foto uit  z’n verband, het moet in verhouding zoals je de foto maakt.
Dus wil je de foto vergroten/verkleinen vink dan altijd “behoud verhouding” aan of klik op het “slotje” in Lightroom, je kan de uitsnede van je foto dan de verhouding geven die je wilt.

Het vierkantfotograferen is misschien even wennen, maar als je de resultaten van vierkant hebt ontdekt wil je niets anders meer

Een vierkante foto brengt symmetrie en stabiliteit in je opname. Wel moet je bij het maken van je compositie of het uitsnijden van de foto zorgen dat het onderwerp aan alle vier de zijden afgesloten is. Vormen als driehoeken, cirkels en ovalen doen het goed in vierkante foto’s.

Probeer het zelf maar eens uit door een aantal foto’s vierkant te maken, vooral en achteraf en kijk zelf wat het je oplevert.

Heel veel succes met je vierkante foto’s !

https://www.fotosemeins.nl/info/Blogs/Vierkantfotograferen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten